Obstipatie.

Wat iemand onder obstipatie verstaat  verschilt van persoon tot persoon. Medisch gezien is er sprake van obstipatie bij eén of meer van de volgende symptomen:

–          een stoelgang van minder dan 3x per week

–          een kleine hoeveelheid ontlasting

–          een moeilijke, pijnlijke stoelgang

–          onvolledige darmlediging

–          harde en keutelige ontlasting

Obstipatieklachten zijn over het algemeen goed te verhelpen door eet-, leef- en toiletgewoonten aan te passen. Ik kan uw voeding beoordelen en met u bespreken hoe uw voeding aan te passen om zo uw obstipatieklachten te verminderen.

Prikkelbaar Darm Syndroom. 

Het Prikkelbare Darm Syndroom werd vroeger ook wel spastische dikke darm of spastich colon genoemd. Ook wordt de Engelse naam wel gebruikt “Irritable Bowel Syndrome (IBS)”.

PDS is de meest voorkomende chronsiche darmstoornis.

De klachten kunnen erg verschillen, soms van dag tot dag. De meest kenmerkende symptomen zijn:

–          kramp of stekende pijn in de buik

–          afwijkend ontlastingpatroon

–          opgezette buik

–          winderigheid

–          opgeblazen gevoel

Er is nog geen afdoende behandeling gevonden voor PDS maar aanpassing van voeding en leefregels kan mogelijk verlichting van klachten geven.

In mei ’11 is er een nieuwe richtlijn voor de behandeling van PDS verschenen.

Klik op http://www.pdsb.nl/ voor meer informatie.

Coeliakie.

Patienten met Coeliakie kunnen geen gluten verdragen. Voedsel met gluten veroorzaakt bij hen een beschdiging van het slijmvlies van de dunne darm. Dit veroorzaak verschillende buikklachten.

Behandeling van Coeliakie bestaat uit het volgen van een glutenvrij dieet. Het is een nogal belastend dieet dat het hele leven gevolgd moet worden.

Ik kan u helpen met het samenstellen van een goed voedingspatroon, tips geven over recepten en het kopen van glutenvrije producten. 

Klik op http://www.glutenvrij.nl voor meer informatie

Ziekte van Crohn.

Ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het maag- darmstelsel. De ontstekingen in de darmen veroorzaken allerlei klachten zoals:

–          vermoeidheid

–          koorts

–          diarree

–          bukpijn

Patienten met Crohn hebben vaak veel vragen over voeding. Ze vragen zich af of er voedingsmiddelen zijn die niet gegeten mogen worden en of er een dieet nodig is.

Hoe de ziekte ontstaat is nog niet bekend. Voeding kan een rol spelen maar ook  een “westers” leefpatroon, roken en de soorten bacteriën die in de darm voorkomen.

Er is geen bewijs dat voeding van invloed is op het ontstaan van Crohn maar een gezonde, volwaardige voeding is voor iedereen belangrijk.

Daarbij komt dat oplvlamming van de ziekte een verminderde eetlust tot gevolg kan hebben. Daarnaast treden er voedingsverliezen op wanneer er sprake is van diarree. Hierdoor kan het zijn dat het gewicht afneemt en de voedingstoestand en spiermassa vermindert.

Afhankelijk van de ernst van de ziekte en het medicijngebruik kunnen soms ook tekorten ontstaan aan ijzer, vitamine B12 en foliumzuur.

Klik op http://www.mlds.nl/ voor meer informatie.