Zowel bij overgewicht als ondergewicht bij COPD is dieettherapie (zo nodig in combinatie met fysiotherapie) een belangrijk onderdeel van de behandeling

Op gewicht blijven en een goede lichamelijke conditie zijn voor patiënten met COPD heel belangrijk. Omdat er veel extra energie wordt verbruikt door de longziekte is het moeilijk om op gewicht te blijven en komt gewichtverlies en ondervoeding regelmatig voor.

Gewichtverlies betekent niet alleen verlies van vetmassa maar ook verlies van spiermassa. Dat is vervelend voor arm- en beenspieren maar ook voor de ademhalingsspieren. Het ademen kan hierdoor nog moeilijker gaan.

Wanneer er sprake is van gewichtverlies kan dit ook het immuunsysteem beïnvloeden. De weerstand neemt hierdoor af en men wordt vatbaarder voor een luchtweginfectie of andere ziekten.

Kortom een goede “gezonde” voeding met alle benodigde eiwitten, vitaminen en mineralen is noodzakelijk en heeft een preventieve werking.

Overgewicht komt ook voor bij COPD patiënten. Voor deze groep is afvallen een moeilijk proces. Er mag wel afgevallen worden, maar niet in spiermassa, alleen in vetmassa.